diagnostiek en screening bij gehechtheidsproblematiek (online)

16 september 2024 10:00 - 16 september 2024 16:30
Gehechtheid gaat over de mate waarin een kind de opvoeder kan gebruiken als veilige basis en veilige haven om de wereld en zichzelf te ontdekken en tot ontwikkeling te komen. Door allerlei omstandigheden kan het zijn dat kinderen niet leren vertrouwen op de opvoeder als veilige haven en veilige basis. Wanneer er bij een kind hierdoor ontwikkelingsproblemen voordoen spreken wij over problematische gehechtheid.
Problematische gehechtheid is op gedragsniveau vaak lastig te herkennen, omdat de symptomen divers zijn en ook passend kunnen zijn voor diverse (andere) DSM 5-stoornissen. Indien de (onderliggende) gehechtheidsproblematiek niet wordt (h)erkend, bestaat het risico dat de hulpverlening niet voldoende aansluit bij de behandelbehoeften van het kind en het gezin. Het is dus van belang dat jeugdhulpprofessionals bekwaam zijn in het screenen en diagnosticeren van problematische gehechtheid.

Meer informatie
Terug

professional aan het woord

"Toen Basic Trust ook bij de behandeling betrokken raakte, leverde dat veel op. De interventies leken heel simpel maar waren blijkbaar toch nodig om verder te komen."