Douchen

Dit artikel komt uit de Basics 1-2006

Sommige kinderen hebben een hekel aan onder de douche gaan. Dit kan spanningsvolle situaties opleveren, omdat ouders over het algemeen hun kinderen graag schoon en fris naar school willen laten gaan. Allereerst is het verstandig om een duidelijke structuur aan te brengen en veel te benoemen. Kondig dus duidelijk aan op welke dagen, en op welk tijdstip u wilt dat uw kind gaat douchen. Benoem het gevoel van het kind, en laat blijken dat u begrijpt dat het kind het niet zo leuk vindt. Uw kind krijgt zo meer zekerheid en voelt zich begrepen. Dit kan al tot meer rust onder de douche leiden. Er zijn echter ook kinderen waarvoor dit niet genoeg is. Zij zijn misschien prikkelgevoelig, en ervaren de douche anders dan wij. Probeer er dus samen met uw kind achter te komen, wat de douche nu precies zo vervelend maakt. Soms vindt het kind het eng om water in het gezicht te krijgen. Het gezicht is een gevoelige plek voor het kind, water daarop kan angst veroorzaken. U kunt dan voorstellen dat de douche laag wordt gezet, zodat er wordt gedoucht vanaf de schouders. Het gezicht kan dan met een washand worden gewassen. Ook kan het zijn dat uw kind de douche erg vindt prikken. Dan kan het helpen om een washand om de kop van de douche te binden. Er komt dan een dikke, zachte straal uit de douche. Andere kinderen vinden de douche juist prettiger als er een massage straal wordt opgezet. Ze voelen de douche dan beter, en het kietelt minder. Naast het douchen zelf, kan ook het afdrogen het probleem veroorzaken. Onderzoek wat uw kind het lekkerste vind:

  • Een ruwe of een zachte handdoek.

  • Een warme of een koude handdoek.

  • Stevig afwrijven of voorzichtig deppen.

  • Inrollen in de handdoek en dan druk geven op de handdoek.

  • Zitten of staan tijdens het afdrogen.

  • Of er een spelletje van maken en het kind in een badlaken rollen.

  • Zelf doen of laten doen.

Overweeg ook eens het tijdstip van het douchen te veranderen. Vlak voor het naar bed gaan, zijn kinderen vaak al moe. Ze kunnen alle extra prikkels die het douchen met zich meebrengt dan niet goed meer verwerken. Wellicht is het prettiger om het kind al voor het avondeten te douchen. Ook kan je er voor kiezen juist 's ochtends te douchen, dan maakt het kind een frisse start. Belangrijk is in ieder geval, dat u samen met uw kind een manier uitvindt, waarop het douchen beter wordt verdragen. Aan te raden is om uw kind hierbij volgens de Basic Trust-methode nauwgezet te volgen en te benoemen en ook echt te wachten met het hemdje aandoen tot uw kind zijn/haar armpje uitsteekt. Zo ervaart het kind dat het invloed heeft en dat er precies op hem/haar wordt afgestemd. Succes daarmee!

Tine Schaeffer

Terug

professional aan het woord

"Toen Basic Trust ook bij de behandeling betrokken raakte, leverde dat veel op. De interventies leken heel simpel maar waren blijkbaar toch nodig om verder te komen."